Mzdy v B2B marketingu

Existuje celá řada statistik o tom, kolik vydělávají lidé v marketingu. My v B2B však víme, že náš obor je specifický a srovnávat se s marketéry firem zaměřených na spotřebitele, tedy B2C, není vždy relevantní. Podívejte se na podrobnou infografiku, která přináší unikátní pohled na profesní život B2B marketérů a jejich platové podmínky.

Průměrný příjem B2B marketérů v ČR je 38 000 Kč hrubého měsíčně, na Slovensku 1 380 EUR (v přepočtu cca 37 000 Kč). Platy se však výrazně liší podle pozice, délky praxe, regionu či pohlaví.

Infografika pro ČR ke stažení zde:infografika-cr Infografika pro SR ke stažení zde:infografika-sr

V České republice zastávají vyšší pozice v B2B marketingu a obchodu lidé s výrazně delší praxí než na Slovensku. Možná také proto je rozdíl v platech mezi nižšími a vyššími pozicemi v Česku vyšší než na Slovensku.

Slovensko však předčí Českou republiku v přístupu k ženám v B2B marketingu. Na Slovensku můžeme vidět výrazně nižší platovou diskriminaci žen – zatímco v ČR ženy v průměru vydělávají o 30 % méně než muži, na Slovensku je to “pouze” o 13 % méně.

Mzdy pracovníků v B2B marketingu byly zjišťovány v rámci 11. vlny B2B monitoru. Sběr dat proběhl v červnu a červenci 2016 a zúčastnilo se jej 312 osob zodpovědných za B2B marketing v ČR a SR. Výzkum realizuje výzkumná agentura B-inside s.r.o.